Power Bank sklop

Primjena ljepljivih proizvoda DeepMaterial u montaži Power Bank

Kako elektrifikacija vozila nastavlja da se razvija, moćne arhitekture litijum-jonskih (li-jonskih) baterija su u središtu diskusija oko električnih vozila. Dok se dizajn sistema baterija razlikuje od proizvođača, zajednički ciljevi performansi za sve tehnologije automobilskih baterija su duži vijek trajanja, sigurnost u radu, isplativost i pouzdanost. U svojoj nedavnoj saradnji, Deepmaterial i Covestro razvili su rešenje koje omogućava efikasno zadržavanje cilindričnih litijum-jonskih baterija u plastičnom držaču baterija. Rješenje je bazirano na UV-očvrslom ljepilu od Deepmaterial-a i UV-transparentnoj mješavini polikarbonata iz Covestro-a.

Veliki i isplativi sklop litijum-jonskih baterija preduslov je za svakog OEM-a automobila, budući da se potrošači snažno zalažu za snižavanje cijena EV. Stoga su Deepmaterialov Loctite AA 3963 ljepilo za montažu baterija i Covestro-ova UV-transparentna polikarbonatna mješavina Bayblend® razvijeni da budu kompatibilni sa automatiziranom tehnologijom doziranja velike količine i nude fleksibilan i brz mehanizam očvršćavanja. Akrilno ljepilo je formulirano za upotrebu s držačima baterija, koji su napravljeni od posebne plastike otporne na plamen. Pruža snažno prianjanje na materijale podloge i pruža fleksibilnost proizvodnje kroz duga otvorena vremena i kratke cikluse očvršćavanja.

Efikasna i fleksibilna proizvodnja

„Proizvodne operacije velikog obima sa kratkim ciklusom i fleksibilnošću procesa su kritične,“ objašnjava Frank Kerstan, šef odjela za električna vozila za Evropu u kompaniji Deepmaterial. „Ljepilo koje je odobrio Loctite OEM dizajniran je da drži cilindrične litijum-jonske baterije u nosaču i jednokratna je formulacija koja se izliječi na zahtjev. Nakon brzog doziranja, dugo otvoreno vrijeme materijala omogućava bilo koju neočekivanu proizvodnju. Prekid, prilagodljivost procesa je inherentno izgrađena. Kada se sve ćelije stave u ljepilo i pričvrste u držač, očvršćavanje se aktivira ultraljubičastim (UV) svjetlom i završava za manje od pet sekundi.” Ovo je velika prednost u odnosu na tradicionalnu proizvodnju, koja ima vrijeme sušenja u rasponu od minuta do sati i stoga zahtijeva dodatni kapacitet za skladištenje dijelova.

Držač baterije je napravljen od Bayblend® FR3040 EV, Covestro PC+ABS mješavine. Debljina samo 1 mm, plastika zadovoljava UL94 klasu zapaljivosti Underwriters Laboratories klase V-0, ali ima dobru propusnost za UV zračenje u opsegu talasnih dužina iznad 380 nm.

„Ovaj materijal nam omogućava da napravimo dimenzionalno stabilne dijelove koji su neophodni za automatiziranu montažu velikih razmjera“, rekao je Steven Daelemans, menadžer razvoja tržišta električnih vozila u Covestrovoj polikarbonatnoj diviziji. Sposobnost očvršćavanja, ova kombinacija materijala pruža inovativan pristup velikoj proizvodnji cilindričnih litijum-jonskih baterijskih modula.”