Vezivanje induktora

Posljednjih godina, potražnja za smanjenjem veličine sklopljenih proizvoda dovela je do drastičnog smanjenja veličine dijelova za induktorske proizvode, što je dovelo do potrebe za naprednom tehnologijom montaže za montiranje ovih sićušnih dijelova na njihove ploče.

Inženjeri su razvili paste za lemljenje, ljepila i procese montaže koji dozvoljavaju pričvršćivanje terminala induktora na PCB bez korištenja rupa. Ravne površine (poznate kao jastučići) na priključcima induktora su zalemljene direktno na površine bakrenih kola, pa se stoga naziva induktor (ili transformator) za površinsku montažu. Ovaj proces eliminiše potrebu za bušenjem rupa za igle, čime se smanjuje trošak proizvodnje PCB-a.

Ljepljenje (ljepljenje) je najčešći način pričvršćivanja koncentratora na indukcijsku zavojnicu. Korisnik mora jasno razumjeti ciljeve vezivanja: bilo da se radi samo o održavanju kontrolera na zavojnici ili da se osigura njegovo intenzivno hlađenje putem prijenosa topline do vodeno hlađenih zavojnica.

Mehaničko spajanje je najprecizniji i najpouzdaniji način pričvršćivanja regulatora na indukcijske zavojnice. Može izdržati termička kretanja i vibracije komponenti zavojnice tokom rada.

Mnogo je slučajeva kada se kontroleri mogu pričvrstiti ne na zavojnice zavojnice, već na strukturne komponente indukcijskih instalacija kao što su zidovi komore, okviri magnetnih štitova itd.

Kako montirati radijalni induktor?
Toroidi se mogu pričvrstiti na nosač ili ljepilom ili mehaničkim sredstvima. Toroidni nosači u obliku čaše mogu se napuniti smjesom za zalivanje ili inkapsuliranje kako bi se pričvrstio i zaštitio toroid rane. Horizontalna montaža nudi i nizak profil i nisko težište u aplikacijama koje će doživjeti udarce i vibracije. Kako promjer toroida postaje sve veći, horizontalna montaža počinje da troši vrijedne nekretnine na ploči. Ako ima mjesta u kućištu, vertikalna montaža se koristi za uštedu prostora na ploči.

Vodovi iz toroidnog namota su pričvršćeni na terminale nosača, obično lemljenjem. Ako je žica namotaja velika i dovoljno čvrsta, žica se može "samovoditi" i postaviti kroz zaglavlje ili montirati u štampanu ploču. Prednost samostalnih nosača je u tome što se izbjegava trošak i ranjivost dodatne međulemne veze. Toroidi se mogu pričvrstiti na nosač ili lepkom, mehaničkim sredstvima ili inkapsulacijom. Toroidni nosači u obliku čaše mogu se napuniti smjesom za zalivanje ili inkapsuliranje kako bi se pričvrstio i zaštitio toroid rane. Vertikalna montaža štedi nekretnine na ploči kada se promjer toroida poveća, ali stvara problem visine komponente. Vertikalna montaža također podiže težište komponente čineći je osjetljivom na udarce i vibracije.

Adhesive Bonding
Ljepljenje (ljepljenje) je najčešći način pričvršćivanja koncentratora na indukcijsku zavojnicu. Korisnik mora jasno razumjeti ciljeve vezivanja: bilo da se radi samo o održavanju kontrolera na zavojnici ili da se osigura njegovo intenzivno hlađenje putem prijenosa topline do vodeno hlađenih zavojnica.

Drugi slučaj je posebno važan za teško opterećene zavojnice i dugi ciklus grijanja kao što su aplikacije za skeniranje. Ovaj slučaj je zahtjevniji i uglavnom će biti opisan dalje. Za pričvršćivanje se mogu koristiti različita ljepila, pri čemu su epoksidne smole najčešće korištena ljepila.

DeepMaterial ljepilo mora imati sljedeće karakteristike:
· Visoka čvrstoća prianjanja
· Dobra toplotna provodljivost
· Otpornost na visoke temperature kada se očekuje da će područje spoja biti vruće. Imajte na umu da u aplikacijama velike snage neke zone bakrene površine mogu doseći 200 C ili čak i više uprkos intenzivnom vodenom hlađenju zavojnice.